Stentrappe. Etablering af ny trappe

Flere videoer Se produkter

Stentrappe | Gør det selv med Grus Direkte

Her skal du høre lidt om en etablering af en trappe, som jeg faktisk sidder ved her. Her er der en gammel trappe, så her kan vi se nogle af de fejl som man kan komme til at lave, hvis man ikke planlægger det og udfører det ordenligt.

Det første man skal sikre sig når man lægger sådan nogle nye trappetrin. Det er at der ikke kommer bagfald på dem, fordi vandet skal jo ikke vandre bagud på trinene. Det skal vandre forlæns, og det har noget at gøre med, del om vinteren der er det jo ikke særlig fedt at komme løbende ned af sådan en trappe når der ligger en lille isbane på hver af trinene herned af. Men en anden ting er at vand der løber baglæns ned bag ved sådan en trappe her det gør ikke noget godt for trinenes stabilitet og slet ikke når der kommer frost.

Den anden ting er at der skal være et godt fundament under sådan nogle trin. Der skal altså lægges noget beton. Det kommer vi til lige om lidt.

Til en start så handler det om at få det her brudt op. Til det må du i gang med et lille koben og et par handsker.

En anden ting jeg lige kan sige er også det er at man skal selvfølgelig også måle rigtigt før man bestiller sine trin. Her er der sat tre trin, men i virkeligheden var der måske plads til fire, i stedet for at man laver sådan en lille betonløsning, som jo tydeligvis ikke kan holde. Så der skal måles og der skal kigges rigtigt, og så kan man gå i gang.

Som du kan se er der kommet nogle trin på nu, og altså helt i bunden her, som nævnt så ligger der stabilgrus 0-32, som er den stabile bund, det stabile fundament til sådan et trin her. I virkeligheden kan man godt nøjes med at lægge sine trin i stabilgrus 0-32. Der ligger 20 cm stabilgrus i bunden. Oven på det, kan du faktisk godt se herude i siden, der har vi lagt 10 cm tørbeton. Og når jeg siger tørbeton så er det sådan en jordfugtig opblanding. Det er ikke helt tørt, der er vand i det. Men der er ikke særlig meget vand i det. Det skal være sådan at det granulerer når du rør ved det, fordi så er det til at stole på når du lægger dit trin op. Der kommer trods alt nogle kilo til at ligge her, og hvis der er for meget vand i betonen, så er det slet ikke til at stole på. Så det skal være sådan at du kan rage lidt i af det og justere lidt på det. For at lægge trinnet på til sidst.

Måden man rager af på toppen, er at man fylder lidt for meget på, og stamper det lidt til. Så lægger man et vandrør ind. I starten må man starte med to små vandrør til det første trin. Som man så tjekker med sit vaterpas, fordi det som det handler om her, det er at få en cm fald fra forkanten til bagkanten. Du skal altså have vandet til at løbe væk fra trappen, ned af trappen, så trappen skal faktisk falde rimelig meget. Altså som nævnt en cm det er det jeg kører med her.

Så blev jeg færdig med trappen, og man kan sige at det sværeste ved sådan et projekt, det er at flytte rundt på de her ret tunge granitsten som det jo er. Man skal være et par folk til det, og heldigvis findes der nogle gode løftetænger, ligesom en stor saks, som man kan tage dem med, en i hver ende. Så er det til at have med at gøre.

Alle de produkter jeg har brugt i den her video, kan du købe på GrusDirekte.dk. Hvis du vil vide noget mere om de enkelte produkter, så kan du finde mere info på websitet.

Jeg håber du kunne bruge tippet. Tak fordi du kiggede med.

Køb dine materialer her på Grus Direkte.