Etablering af nye bedkanter

Flere videoer Se produkter

Etablering af stenbed | Gør det selv med Grus Direkte

Her skal du høre lidt om etablering af nye bedkanter som det jeg står ved her.

Udfordringen i forhold til sådan nogle bedkanter her. Det kan du se herude i hjørnet. Der kan du i hvert fald se hvor meget det har åbnet sig. Jeg tror også godt du kan se hvor meget de her fliser hælder ud mod mig.

Det sker jo selvfølgelig fordi der er fugtig jord hernede. Når frosten så kommer, jamen så udvider det her sig cirka 10%, og så fungerer det altså som en slags donkraft, på det der står her, faktisk i alle retninger. Så det er den udfordring man bliver nødt til at forholde sig til, når man bygger det nye op.

Nu skal jeg starte med at fjerne det gamle her, den manuelle måde er at begynde at grave lidt af jorden væk omkring de her kanter, og så prøve at brække i det. Hvis du har udfordringer i det må du lige få hjælp af en maskine. Og så kan sådan et koben her også hjælpe dig rigtig meget.

Så fik jeg fjernet alle kanterne rundt om og som du kan se har jeg også fået gravet godt ud. Og det er essentielt at man graver bunden helt ren helt ned til en bæredygtig bund. Der må ikke være muldjord under sådan nogle kanter her, fordi det er muldjord som du ikke kan stole på når noget skal stå fast. Og det var også grunden til at det hele stod så skidt på den oprindelig bedkant som du så før.

Der skal ligge 10 cm beton under den her kant jeg er ved at lave. Men inden jeg lægger betonen ud, så har jeg lagt 20 cm stabilgrus. Det er altså den bund jeg kan stole på, som betonen skal ligge oven på.

Og bunden her af stabilgrus det skal selvfølgelig stampes, så godt som man overhovedet kan og der bruger jeg sådan en håndstamper som denne her.

Når det er gjort, jamen så kan du faktisk se herovre, hvordan jeg bygger det op. Jeg bygger det op af en jordfugtig beton. Det er altså et spørgsmål om at komme meget lidt vand i det. Det skal være sådan noget meget løst noget som du kan se her. Fordi så kan du stampe det, og så er det til at stole på allerede når du lægger dine sten ud i det. Der må ikke være for vand i det som sagt, fordi så sejler det altså lidt for meget rundt.

Det jeg har gjort her det er jo at lægge det ud i vage efter den her snor, som jeg har sat ud. Jeg vil godt have dem lidt under terræn højde, så den her lille for- og bagstøbning den bliver gemt af terrænet. Og så er det selvfølgelig også noget med at det til at passe med den højde du vil have, sådan så du slutter med en hel sten øverst.

Så jeg har faktisk regnet lidt baglæns og sagt jeg skal lande her med min plantekant. Og så ellers ned til toppen af den snor jeg har lagt her. De her sten de står faktisk rigtig fint i begge retninger. Så der skal bare flere sten på.

Så blev jeg færdig med den her plantekant. Og du kan jo se engang hvor flot det ser ud, når det står færdigt. Jeg vil også godt lige vise dig en gang mere, denne her forkant / opkant, som der er støbt i bunden. Som du kan se her på forsiden der har den den højde, og på bagsiden kan du altså også godt lige nå at kigge en gang mere. Der har du altså den her lille bakke, som jo er det der giver stabilitet, i forhold til det tryk der kommer når jorden kommer i. Og der kommer jo også frost på et tidspunkt, og så skal det kunne bære noget mere.

Selve stenene er jo lagt på med en fliseklæber, og der er det jo vigtigt kun at få fliseklæb, hvis nogen steder overhovedet så på bagsiden af dem. Så fliseklæben skal altså ligge lige i bagkanten af dem og på begge sider af nabo stenen. Og så lægger man dem bare i det. Og så er det ellers bare ligesom legoklodser der ud af. Du skal selvfølgelig være opmærksom på at hvis du har et sted stenene skal passe i toppen så er det vigtigt at regne baglæns. Hvis du allerede kender topmålet så skal du altså regne baglæns når du begynder at sætte den første sten dernede. Fordi så slipper du for at ende med at skulle skære en sten af i toppen. Det bliver aldrig kønt.

Jeg skal egentlig bare til at fylde noget ekstra jord i den sidste kumme her, så er jeg færdig.

Alle de produkter jeg har brugt i den her video kan du købe på GrusDirekte.dk. Og hvis du vil vide noget mere om de enkelte produkter, så kan du finde mere info på websitet.

Jeg håber du kunne bruge tippet. Tak fordi du kiggede med.